reede, 27. aprill 2007

Info Euroopa Liidus töötamiseks

Kas on vaja nii töö- kui ka elamisluba?

Euroopa Liidu riikides ei ole eraldi elamis- ja tööluba, vaid elamis luba töötamiseks. Sellise loa väljastamine on praeguste liikmesriikide kodanikele üsna lihtne, kuid asja muudavad keerulisemaks vanade liikmesmaade kehtestatud piirangud.

EL-i kodanik võib liikmesriigis viibida ilma elamisloata kuni kolm kuud, alates riiki sisenemise päevast mõistliku aja jooksul ja tööotsimise eesmärgil, mis näiteks Eesti õiguse kohaselt on piiratud kuue kuuga. Pikemaks ajaks on vaja elamisluba, mis liidu kodanikele antakse töötamiseks, ettevõtlusega tegelemiseks ja õppimiseks. Kodaniku perekond saab elamisloa tema juures elamiseks. Oluline on märkida, et liidu kodanik ja tema perekond omavad piisavalt raha ja tervisekindlustust, et vältida koormaks muutumist teise liikmeriigi ravikindlustussüsteemile.
Eesti kodanik peab vanadesse liikmesriikidesse tööle minne taotlema tööluba, see antakse talle üldjuhul siis, kui samale ametikohale pole leitud oma riigi kodanikku. Mitu liikmesriiki on juba lihtsustanud ja kiirendanud eestlastele töölubade andmise menetlust.

Kommentaare ei ole: