esmaspäev, 30. aprill 2007

Euroopa südames

Esmaspäeval (30. aprill) kell 22.20 on ETV-s dokumentaalfilm Euroopa südames (The Most Difficult Job in the World, Prantsuse 2006).
2004. aastal valiti Euroopa Komisjoni esimeheks Jose Manuel Barroso. Tema tööperioodi vältel on Euroopa riikide ühendust vapustanud mitu kriisi. Filmis analüüsitaksegi Euroopas Liidus esile kerkinud ohte ja nende vältimise viise. Filmi autorid jälgisid 2005. aastal Euroopa institutsioonide ja tema juhi igapäevatööd nii Brüsselis kui ka tööreisidel.

Arvan, et me kõik peaksime seda filmi vaatama, hoolimata sellest kui hästi me varem Euroopa Liitu puudutavate teemadega kursis oleme olnud.
Vaadake film ära ja siis öelge oma kommentaarid!

***

Nii, mina vaatasin filmi ära ning sain sealt nii mõndagi uut ja huvitavat enda jaoks talletada.
Film rääkis Jose Manuel Barroso'st, kes on Euroopa Komisjoni esimees. Enne filmi iseloomustati teda respekteeritud isiksusena, kes oskab rahvaga hästi suhelda. Ta oskab suhelda mitmes keeles ning filmis oli näha, et ta õhkab endast välja positiivsust. Tal paistab olevat optimistlik mõttemaailm ning ta tundub olevat inimeste vastu sõbralik igas olukorras.
Enne Jose Manuel Barroso ametisse astumist temast eriti ei teatud. Ta oli küll endine Portugali peaminister, kuid sel ajal teda suure ja tähtsana ei tuntud. Nüüd on temast saanud aga väga teatud ja tuntud inimene. Ta on esimene Euroopa Komisjoni esimees, kes ei tule liidu kuuest asutajariigist.
Järgmised valimised on tulemas 2009. aastal. On võimalus, et Barroso jätkab oma tööd, kuid ta ei pruugi. Üldiselt arvatakse, et esimeheks tuleb keegi suurematest EL riikidest, kes on kauem sellise tööga juba kokku puutunud.

Barroso eesmärgiks on olnud luua Euroopas suur turg. Ta on tahtnud teha Euroopat konkurentsivõimeliseks. Mina usun, et ta on oma tööga hästi hakkama saanud, sest äärmiselt raske on saavutada 27 riigi vahelist kokkulepet.
Tema ametisoleku ajal on olnud palju kriise - kõik need on ta suutnud mingisuguse kompromissi teel lahendada.

Minu arvates oli film huvitav ning andis hea ülevaate eelnevatel aastatel Euroopa Liidus toimunust.

Kommentaare ei ole: