kolmapäev, 9. mai 2007

Euroopa Liidu Hümn

Euroopa Liidu Hümni saab kuulata siit.

Veidike ka põhifakte Euroopa Liidu Hümni kohta:

See ei ole mitte üksnes Euroopa Liidu hümn, vaid Euroopa hümn laiemas mõttes. Meloodia pärineb Ludwig van Beethoveni 1823. aastal loodud 9. sümfooniast.

Sümfoonia lõpupalaks otsustas Beethoven luua muusika Friedrich von Schilleri 1785. aastal kirjutatud luuletusele "Ood rõõmule". Luuletus väljendab Schilleri idealistlikku nägemust sellest, kuidas inimkond vennastub, ning seda visiooni jagas ka Beethoven.

1972. aastal otsustas Euroopa Nõukogu (sama organ, mis kiitis heaks Euroopa Liidu lipu kujunduse) kuulutada Beethoveni "Ood rõõmule" Euroopa hümniks. Tuntud helilooja Herbert von Karajanil paluti teha sellest teosest kolm arranžeeringut - klaverile, puhkpillidele ja sümfooniaorkestrile. Sõnadeta ehk siis kõigile arusaadavas keeles - muusika keeles - väljendab see hümn ideaale, mille eest Euroopa seisab: vabadus, rahu ja solidaarsus.

1985. aastal kuulutasid ELi riigi- ja valitsusjuhid selle teose Euroopa Liidu ametlikuks hümniks. Selle eesmärgiks ei ole asendada liikmesriikide rahvushümne, vaid tähistada nende riikide ühiseid väärtusi ja ühtekuuluvust.

Kommentaare ei ole: