kolmapäev, 9. mai 2007

Säästlikumalt

Miks me tarbime nii palju?

 

 "Eurooplased kasutavad neli korda enam loodusressursse, kui maakera suudab välja kannatada. Säästva tarbimise mõiste on Eestis uus, kuid Euroopa Liidus  juba aastaid kasutatud märksõna. See on tulevikku suunatud mõtteviis ja sellest tulenev alalhoidlik tegutsemine" - Kirjutab Eesti Rohelise Liikumise säästva tarbimise koordinaator Allan Kokkota. (" Tark mees taskus ")

 

Eesti Läti Leedu Poola Slovakkia
Kõrgharidusega inimesed 25-64a 29,7 19,6 21,9 12,2 10,8
Jäätmed(km elaniku kohta 2002.a 489 303 288 272 283

Kasvuhoonegaaside

teke( tonni 1000 elaniku kohta)

14,4 4,4 6,8 9,9 9


 Huvitav on võrrelda Eesti kodanike ja teiste Euroopa riikide rahvaste kõrgharidustaset ning jäätmete tekitamis kogusest. Olenemata sellest, et meie kui "haritud" eestlased, tuleb järeldada, et ei oska piisavalt säästlikult elada. Maailma Looduse Fondi uuringud näitavad, et eurooplased tarbivad keskmiselt 4 korda enam loodusressursse, kui maakera taluda suudaks.

  Väga raske on säästlikkuse põhimõtteid inimestele suruda sunniviisiliselt, vaid kõik seisneb suhtumises ning tarbimisharjumuses.



Põhjamaades korduvkasutuse protsent
kuni 50
Eesti korduvkasutuse protsent
15 % piires


 Nagu näha, pole andmed just kõige paremad, mistõttu oleks vaja Eestil kiiresti  El-i tasemele järgi jõuda, vastasel korral võime kergesti saada keskkonnavaenuliku maa maine.
Kas teadsid et Eestis :
  • Raiutakse TUNNIS ~5 jalgpalliväljakutäit metsa !
  • 70 kg paberit = 1 puu
  • Aastas kõigest 18% vanapaberit kogumispunkti !
  • Päevas: 1 inimene - 1 kg prügi !
Ja veel- Kui me käime poes, siis ärme osta üha jälle ja jälle uut kilekotti! Mõelgem, kui palju kahju see  atmosfäärile toob.  Meie tulevik on meie endi kätes.

Kommentaare ei ole: